در این مقاله قصد داریم در مورد هر آنچه لازم است درباره سیم رانژه بدانید بپردازیم و همچنین با اصطلاح رانژه کردن هم اشنا شویم.
سیم رانژه که به آن سیم تلفن نیز می گویند، از پیچ خوردن دو سیم نازک ایجاد می شود. برای اتصالات آیفون و همچنین اتصالات تلفن استفاده می شود. خطوط تلفن مشتریان ثابت از طریق این جعبه تقسیم به مخابرات متصل شده و بعد از آن به مراکز مخابراتی محلی متصل می شوند.سیم رانژه یک سیم نازک است که در دو رنگ مجزا تولید می شود که تشخیص آن را آسان می کند.
سیم رانژه بر اساس VDE 0815 استاندارد مخابرات ایران (TCI) را دریافت کرده است. برای ارتباط تجهیزات تلفنی به ویژه MDF ، توزیع خطوط مخابراتی، سیم کشی داخلی ساختمان ها و همچنین به طور کلی در لوازم خانگی برقی کاربرد دارد.
منظور از رانژه چیست؟
اصطلاح “رانژه کردن” یک عملیات مخابراتی است که ارتباطات تلفنی مشترک با یک ارائه دهنده خدمات اینترنتی را فراهم می کند. در یک تعریف کلاسیک می توان گفت که شرکت مخابرات یک ارتباط تلفنی مشترک با ارائه دهنده خدمات اینترنت را فراهم می کند. رانژه کردن اساسا خط تلفن شما را از حالت رادیویی در آورده و اینترنت از طریق ADSL/VDSL و غیره خواهید داشت.
پس از اتمام عملیات، مسیر سیم تلفن مشترک را در مخابرات جایگزین می کنند تا کابل تلفن مشترک از تجهیزات شرکت خدمات اینترنتی عبور کند و به اینترنت امکان دریافت مکالمات اینترنتی و صوتی را بدهد. درخواست رسمی از شرکت به همراه نامه به مخابرات ارسال می شود.
بنابراین برای اینکه از خط تلفن شما به عنوان خط ADSL استفاده شود، باید توسط شرکت مخابرات و به درخواست سرویس دهنده ارائه شود.
انواع سیم رانژه
سیم های رانژه غالباً در انواع زیر موجود هستند که مطابق با استاندارد DIN VDE 0815 ساخته شده اند و بر اساس کاربرد استفاده می شوند:
سایز 04: این نوع سیم رانژه دارای هادی به قطر 0.4 میلی متر و روکش 0.2 میلی متر است. طول کلاف سیم به طور معمول 300 متر است.
سایز 05: دارای پوشش عایق به ضخامت 0.3 میلی متر و هادی به قطر 0.5 میلی متر است.
سایز 06: روکش عایق این سیم 0.4 میلی متر ضخامت دارد و هادی آن 0.6 میلی متر قطر دارد.
مشخصات و ساختار سیم رانژه:
سیم رانژه که در زبان انگلیسی با نام Telephone Jumper Wire نیز شناخته می شود، متشکل از دو سیم است که برای کاهش نویز و تداخل به هم پیچیده شده است. کد شناسایی آن J-YV است. ساختار این سیم از تجهیزات یا هادی هایی تشکیل شده است که از جنس مس یا آلومینیوم در قطرهای استاندارد 0.4، 0.5 و 0.6 میلی متر بسته بندی می شوند.
استانداردهای مرجع VDE 0812، VDE 0815 و TCI مخابرات ایران به عنوان مرجع برای تولید عایق سیم رانژه که جنس آن از پلی الفین پی وی سی است ذکر شده است.
این سیم دارای عایق دوتایی سیاه و سفید است، البته رنگ های مختلفی را می توان مشخص کرد. این سیم در هنگام خم شدن دمای منفی 5 تا مثبت 50 درجه سانتیگراد و در صورت اتصال بین منفی 30 تا مثبت 70 درجه سانتیگراد را تحمل می کند.
ولتاژ سیم رانژه از 300 تا 500 و 450 تا 750 ولت است و بسته های کلاف آن به طول 300 متری در نظر گرفته می شود. این سیم کاربردهای گسترده ای دارد که از آن جمله می توان به تابلوهای توزیع برق، تابلوهای سیم کشی مراکز تبلیغاتی، سیم کشی تابلو ها در سیستم های کنترلی، سیم کشی داخلی وسایل الکترونیکی، سوئیچینگ صنعتی و … اشاره کرد.
جنس سیم رانژه
این سیم مطابق با استاندارد VDE 0815 یا بر اساس استانداردهای ملی و بین المللی که از شرکت مخابرات ایران (TCI) تایید شده است تولید می شوند.
این نوع سیم دارای یک هادی مسی و آلومینیومی است که برای محافظت با PVC با کیفیت بالا پوشانده شده است. کیفیت سیم رانژه بسیار مهم است زیرا برای مثال تعیین می کند که آیا می توان صدای خوب و با کیفیتی را شنید یا نه. همچنین باید از سیم رانژه با کیفیت بالا برای ساخت کالاهای ضروری استفاده کنند.
علاوه بر این، سیمکشی صحیح تلفن منازل روی کیفیت صدای مکالمات شما تأثیر زیادی خواهد داشت. سیم های رانژه به صورت جفت در رنگ های زیر ساخته می شوند: قرمز و آبی، سفید و قهوه ای و غیره. در بیشتر موارد، محافظ یا عایق آن به دو رنگ سفید یا مشکی می باشد .همچنین به راحتی می توان سیم های رنگی را از سیم های دیگر متمایز کرد.بنابراین تشخیص سیم رانژه از بقیه سیم ها آسان خواهد بود.